Вазелин – факти, а не измислица

В

Мит: Вазелинът (вазелин), използван в продуктите за коса и кожа, е опасен химичен страничен продукт от петрола или бензина.

Факт: Рафинираното петролно желе от USP не е същото като „петролатум“, дефиниран от дефиницията на химичната абстрактна система (CAS), открита в инвентаризационния списък на Закона за контрол на токсичните вещества (TSCA) на EPA. Този CAS номер (8009-03-8) се отнася за нерафиниран, тежък, восъчен вазелин. Всъщност белият вазелин от Pharmacopeia на САЩ (USP) не е страничен продукт, а е рафиниран и пречистен продукт от тежки восъци и парафинови масла. USP White Petroleum Jelly надминава стандартите за безопасност, определени от FDA за употреба в хранителни и козметични продукти, както и за химическите кодове на Европейския съюз (ЕС) и Японската фармакопея.

Мит: Вазелинът или минералното масло, когато се прилагат върху кожата, създават непроходима бариера, запушвайки косата и кожните пори (комедогенни).

Факт: Няма надеждни научни изследвания, които да доказват, че вазелинът или минералното масло всъщност са комедогенни (блокират порите на кожата). В действителност терминът комедогенен е разработен от FDA, за да класифицира само вещества, причиняващи акне чрез блокиране на порите на кожата на лицето. По-късно защитниците на здравето и храненето се опитаха да разширят това определение, за да включат продукти, използвани за косата и тялото. Терминът “комедогенен” обаче никога не е бил предназначен да се използва извън първоначалния обхват, както е дефиниран от FDA. Наскоро нови научни изследвания разрешиха дебата. Технически статии, публикувани в Journal of Cosmetic Dermatology (24 май 2005 г.) и Journal of the Society of Cosmetic Chemists (1996, том 47, стр. 41-48), показват, че бялото USP минерално масло (FG) и бялото USP вазелин не блокират порите на кожата.

PJ и минералът са класифицирани като “оклузивни” овлажнители. На теория оклузивите намаляват загубата на вода от кожата, като създават хидрофобна бариера, когато се прилагат върху кожата. Оклузивните овлажнители се дифузират в междуклетъчните липидни домейни и тук определят тяхната ефективност. Публикувани проучвания показват, че макар вазелинът да проявява оклузивни свойства, когато се прилага върху кожата, той нито се образува, нито действа като непропусклива бариера, а по-скоро бавно прониква през интерстициалите на SC, което позволява нормално възстановяване на кожата.

В термин от неспециалист вазелинът PJ не запушва порите на кожата, но бавно се дифузира в целия липиден слой на кожата и дори подпомага тялото в възстановяването на кожата.

Мит: PJ е евтин лош овлажнител.

Факт: Вярно, White USP PJ е евтин продукт, но напротив, той все още е най-рентабилният овлажнител, използван днес в козметичната индустрия. Вазелинът при минимални концентрации намалява трансепидермалната загуба на вода (TEWL) с повече от 98% и е последван от ланолин, минерално масло и силиконите, които са ефективни в диапазона от 20% -30%. Други вещества като пчелен восък, стеаринова киселина, масло от шеа, масло от жожоба, кокосово масло и масло от слънчогледово семе TEWL са под двадесет процента.

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta